Over de beginnersfout van de nieuwe baas van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, en de nieuwe plannen van voormalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Janet Yellen, de kersverse voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, blijkt tegen de verwachting toch niet zo’n duif te zijn en heeft daarmee obligatiebeleggers de stuipen op het lijf gejaagd. Uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank woensdagavond blijkt dat Fed de rente sneller dan verwacht en met grotere stappen dan verwacht wil gaan verhogen.

De mediaan van de rentevoorspellingen van de 16 leden tellende monetaire beleidscommissie FOMC is dat de rente eind 2015 1 procent is en eind 2016 2,25 procent. In december was dit nog 0,75 procent en 1,75 procent. De reden hiervoor is dat de Fed verwacht dat de werkloosheid nog iets sneller gaat dalen, ondanks wat minder positieve verwachtingen voor de economische groei en nog steeds milde inflatieverwachtingen.

Yellen probeerde tijdens de persconferentie de rentevoorspellingen te bagetalliseren. Maar dat maakte ze al gauw weer ongedaan met een beginnersfout. Dat ging als volgt. De Fed beloofde gisteren ook de rente voor “aanzienlijke tijd” laag te houden nadat het obligatieaankoopprogramma is stopgezet, wat waarschijnlijk in oktober of december dit jaar zal zijn. En Yellen ging vervolgens tijdens de persconferentie per ongeluk uitleggen wat zij verstaat onder een “aanzienlijke tijd”. In plaats van ambigue Fed Speak floepte Yellen “zes maanden, of iets dergelijks”, er opeens uit. Dat zou beteken dat in april of juni volgend jaar de rente omhoog gaat, terwijl de markten op juli hadden gerekend.

2.En voorafgaand aan het rentebesluit koesterden nog veel beleggers de stille hoop dat Yellen de eerste renteverhoging nog later in 2015 zou laten plaatsvinden dan de markt had ingeprijsd. De Fed zou dan bereid zijn een iets groter risico te lopen op wat hogere inflatie dan 2 procent. Daarmee zou de Fed kunnen proberen veel Amerikanen die gedwongen in deeltijd werken of langdurig werkloos zijn en de hoop op het vinden van een baan hebben opgegeven aan een voltijdbaan te helpen.

Maar die hoop heeft Yellen gisteren uitgedoofd. De Fed zal geen inflatie boven 2 procent tolereren. De Fed gaf nog wel aan dat het niveau van de rente de komende jaren lager zal zijn dan voor de crisis. Maar dat komt vooral omdat de Fed denkt dat de economie permanente schade heeft opgelopen en het langere termijn groeitempo heeft verlaagd naar een zeer magere 2 tot 2,3 procent.

3.Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend in het kielzog van verliezen op Wall Street en in Azië lager gestart. En dat komt door de Fed. De dollar is ook harder geworden ten opzichte van de yen en de euro, maar de euro/dollar blijft best goed liggen. Het gaat er vooral hard aan toe in de obligatiemarkt.

Rentestanden van meer dan twee jaar stijgen sterk. Zo stijgt de Nederlandse en Duitse 10-jaars staatsrente elk met 0,04 procentpunt naar respectievelijk 1,64 en 1,86 procent. De vraag is nu hoe de ECB gaat reageren op de uit Amerika overgewaaide renteschok.

4.President Poetin van Rusland heeft Oekraïne goed bij de lurven. De Oekraïense interim-regering heeft aangekondigd een lening die Rusland in december vorig jaar verstrekte aan de regering van de later gevluchte president Yanukovich te willen afbetalen, ondanks de Russische annexatie van de Krim.

Rusland leende destijds Oekraïne drie miljard dollar in de vorm van in euro’s gedenomineerde obligaties. Zou de Oekraïne in juni niet de eerste rentebetaling aan Poetin voldoen, dan wordt een clausule geactiveerd waardoor alle internationale obligaties van de Oekraïne in gebreke blijven. Een functionaris van het Oekraïense bewind zei tegen persbureau Bloomberg dat “Oekraïne aan zijn verplichten zal voldoen zoals het altijd heeft gedaan.” De Russische verplichtingen zijn “euro-obligaties, het maakt niet uit dat er maar een houder [Rusland] is.”

5.Het Franse telecombedrijf Bouygues wordt van koper verkoper, kopt persbureau Bloomberg. Volgens Bloomberg is prijsvechter Iliad, de nummer vier op de Franse mobiele markt, geïnteresseerd in een volledige overname van Bouygues Telecom, onderdeel van het conglomeraat Bouygues. Op de Franse mobiele markt is een heuse consolidatieslag aan de gang. Zowel Bouygues als Numericable willen collega SFR overnemen, maar waarschijnlijk gaat Numericable er met de buit vandoor. Dat Bouygues nu opeens de prooi wordt komt omdat de Franse mobiele markt te klein is voor vier spelers.

6.Nog meer ellende bij Imtech. De Zwitserse krant Tagesanzeiger meldt dat directeuren van dochteronderneming Fritz & Macziol niet alleen ambtenaren omkochten, maar ook hun eigen bedrijf oplichtten. De directeuren zouden onder meer valse facturen hebben gedeclareerd bij Imtech.

7.Voormalig IMF-topman Dominque Strauss-Kahn wordt een player. Volgens Reuters is Strauss-Kahn van plan een hedgefonds op te richten en gaat hiervoor 2 miljard dollar aan kapitaal ophalen. Strauss-Kahn gaat met zijn dochter Vanessa het hedgefonds runnen.

8.Vandaag vindt de eerste dag van de EU-top in Brussel van regeringsleiders plaats. De top zou in het teken van de economie moeten staan, maar de leiders zullen het vooral over Oekraïne hebben. Rusland heeft de Krim ingelijfd, maar er zit niet veel meer in dan dat de EU nog een aantal Russen op de zwarte lijst zet voor reisverboden en het bevriezen van financiële activ. Europa is namelijk economisch te sterk geïntegreerd met Rusland. De leiders zijn daarom niet bereid uit vergelding economisch sancties tegen Rusland af te kondigen, wat het amper een half jaar oude economische herstel in de eurozone om het spel zou zetten.

9.En uit de VS komt nog een heel interessant macrocijfer: de leading indicators (LEI), een conjunctuurindicator van de Conference Board. Iedere keer als de groei van de LEI stilvalt, volgt bijna altijd een recessie. Volgens de LEI zat de VS in de zomer van 2012 dicht tegen een nieuwe recessie aan, maar achteraf bleek het een vals alarm te zijn.

10.Dat roept ook meteen de vraag op wanneer we dan wel een recessie krijgen. Dat weet helaas niemand. Het economisch herstel in de VS is meer dan 56 maanden oud, en een gemiddelde groeicyclus in de VS duurt sinds de Tweede Wereldoorlog 58,4 maanden. Nog twee maanden voordat de economie weer in een duikvlucht gaat? Nee, die kans is erg klein. Er zijn geen tekenen die wijzen op een recessie. En daarnaast waren de laatste drie groeicycli van lange duur: 1982-1990 (92 maanden); 1991-2001 (120 maanden) en 2001-2007 (73 maanden). Het lijkt er dus op dat we nog even hebben.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

LEI L

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl